Ikväll smäller det! Äntligen kvartsfinaldags!
Jag har sammanställt ett par kategorier siffror och statistik för de åtta kvarvarande lagen. Det finns massor mer att nörda ner sig i, jag vet. Men för nu får ni nöja er med detta.
* När jag skriver exempelvis ”minst mål av alla” så menar jag av de åtta kvartsfinallagen, de sex SHL-lagen som inte längre är med i slutspelet räknas inte in här.
OFFENSIVT.
Om vi börjar med att kika på lagens generella offensiva spel, så kan vi se att en av anledningarna till att Växjö vann grundserien var på grund av sin skotteffektivitet. De sköt faktiskt tredje minst antal skott av de åtta kvartsfinallagen, men gjorde klart flest mål.
Noterbart är också att Skellefteå gjorde minst mål av alla.
DEFENSIVT.
Försvarsspelet domineras totalt av HV71. Minst antal insläppta mål, minst antal skott på eget mål och minst antal skott mot eget mål i skottsektorn – alla kategorierna toppas av HV. Växjö släpper inte drastiskt många fler skott mot sig än HV, men har trots det släppt in 19 fler. Malmö sticker ut med sina 1495 skott på eget mål, men där har Alsenfelt varit säsongens bästa keeper och hållit nere siffrorna för rödhökarna. Färjestad släpper flest skott mot sig i slottet. Här ska det sägas att HV:s fina siffror till stor del beror på deras offensiva spel, vilket ni kan se i ”Corsi”-kategorin längre ner.
MERA DEFENSIVT.
Om vi fortsätter att kolla på de två kategorierna ”Tacklingar” och ”Blockerade skott”, så tycker jag det händer intressanta grejer. Växjö har alltså tacklat 260 (!) färre tacklingar än Färjestad, och vinner grundserien. Det indikerar dels såklart att man är ett offensivt lag, men väl också en viss smartness i sitt försvarsspel. Och HV71, som har bäst defensiva stats, har inte det på grund av att man slänger sig och täcker massa skott. Nej, det behövs inte, där har de klart lägst siffror. Trots (eller tack vare) Alsenfelt i målet blockerar Malmö flest skott av alla.
POWERPLAY.
I början av säsongen var Malmös PP helt orimligt bra, och även om siffrorna balanserades ut en aning slutade de på imponerande 27.21%. Skellefteås PP var också mycket bra. Här är det ju väldigt intressant att de två småländska topplagen är sämst av alla kvartsfinallagen. Eller ja, Växjös effektivitet är visserligen bättre än Färjestads, men de gjorde bara 27 mål. Kom ihåg att de gjorde klart flest mål av alla totalt (165), Växjö är klart bäst i fem mot fem. HV är inte långt efter, de har sämst PP-statistik i %, men gjorde ändå 152 mål totalt.
BOXPLAY.
Att HV71:s imponerande siffror bakåt till stor del handlar om att de är så bra över hela isen och ofta dominerar matcher kan vi se på deras boxplay-statistik. Där är de faktiskt sämst. Vilket väl antyder att en stor anledning till deras fina siffror för insläppta mål, skott mot sig, etc, mycket handlar om att de kontrollerar och äger många av matcherna. Färjestads BP har inte heller glänst, man släpper överlägset flest skott mot sig i BP och har även släppt in flest mål.
Skellefteås säsong har varit upp och ner, man slutade ju på en sjätteplats, men deras boxplay har varit bäst. Både minst antal insläppta (21) och procent (85.42%).
AVANCERAT.
Så kommer vi till de två sista kategorierna, de som de riktigt inbitna hockeynördarna anser vara de ”riktiga” värdemätarna när man ska jämföra lag. Corsi och PDO. De finns i grunden till för ett bedöma hur mycket tur lagen har haft under säsongen, för att på ett mer övergripande sätt kunna se vilka lag som varit bäst. Ett lag kan ha väldigt effektiva skyttar, så det är inte hela sanningen, men då lagen spelar så otroligt många minuter och skjuter så otroligt många skott så brukar siffrorna efter så många omgångar visa en stor del av sanningen.
Corsi är hur stor procentandel av alla skott som avlossas (inklusive blockerade och missade) som ett lag har. HV71 har klart bäst corsi, vilket antyder att de har pucken mest och anfaller mest. Malmö har sämst, vilket antyder att de över de 52 omgångarna i sitt varit sämre än sin motståndare när det gäller antal skott.
PDO är en uträkning där man tar lagets skotteffektivitet – lagets/målvakternas räddningsprocent. Här kan vi se att Malmö ligger ”etta” vilket betyder att de varit betydligt mer effektiva framåt än ”ineffektiva” bakåt, if that makes sense. Här kan vi se att fjolårets dominanter Skellefteå och Frölunda (som ju möts i kvarten) har sämst siffror, vilket är en av anledningarna till att de hamnade lite längre ner i tabellen än förväntat.
Här creddar vi Robin Aldenholt @hvarobin, som sammanställt Corsi och PDO under säsongen.
Källor: shl.se, @hvarobin.
Följ gärna mig på twitter: @hockeyjocke10.