Hockey supersitioner: Udda förmatchritualer hos NHL-stjärnor

Hem » SHL Nyheter » Hockey supersitioner: Udda förmatchritualer hos NHL-stjärnor

Har du någonsin funderat på vilka bisarra förspelsritualer NHL-stjärnorna ägnar sig åt innan de ger sig ut på isen?

Från lyckosamma strumpor till intrikata rutiner är hockey-spelare kända för sitt excentriska beteende när det kommer till speldagens vidskepligheter.

Dessa egendomliga metoder går bortom bara egenheter – de är djupt rotade traditioner som formar tankesättet hos dessa elitidrottare på gränsen till tävling.

Vill du avslöja hemligheterna bakom dessa vidskepliga handlingar och hur de påverkar spelet?

Ursprunget till vidskepelse

Övertro i hockey har sina rötter djupt förankrade i sportens rika historia och folklore. Många spelare tror att att följa specifika ritualer för med sig tur och framgång på isen. Från att bära samma strumpor för varje match till att knacka på målstolparna innan spelet, har dessa övertro blivit inarbetade i hockeykulturen.

Spelare utvecklar ofta dessa ritualer tidigt i sina karriärer, inspirerade av lagkamrater, tränare eller till och med personliga erfarenheter. Tanken att vissa handlingar eller föremål kan påverka utfallet av en match har förts vidare genom generationer av spelare, vilket skapar en känsla av tradition och kamratskap bland lagen.

Vissa övertro har blivit ikoniska inom hockeyvärlden, med fans och spelare som erkänner vikten av dessa ritualer. Oavsett om det handlar om att odla en slutspelsmustasch eller undvika att kliva på lagets logotyp i omklädningsrummet, fungerar dessa metoder som ett sätt för spelare att mentalt förbereda sig och fokusera innan de beträder isen. I den snabbrörliga och högtrycksvärlden av professionell hockey erbjuder övertro en känsla av kontroll och rutin i en annars oberäknelig miljö.

Vanliga förspelets ritualer

Genom att inkorporera dessa djupt rotade metoder i sina rutiner, engagerar sig NHL-stjärnorna i en mängd vanliga förberedande ritualer för att mentalt förbereda sig för utmaningarna på isen. Dessa ritualer är avgörande för spelarna att fokusera sina sinnen och kroppar innan de kliver ut på rinken. Här är några av de vanligaste förberedande ritualerna som observeras bland NHL-stjärnorna:

  1. Stretching och Uppvärmning: Spelarna har ofta en fast rutin med stretchövningar och uppvärmningsövningar för att lossa sina muskler och förebygga skador under spelet.

  2. Lyssna på Musik: Många spelare lyssnar på specifika låtar eller spellistor för att komma in i rätt sinnesstämning och peppa sig själva innan de ger sig ut på isen.

  3. Lagskakningar eller Fist Bumps: Vissa spelare har en ritual att utbyta handskakningar eller knogknackningar med sina lagkamrater innan spelet som en signal om enhet och kamratskap.

  4. Visualisering: Att visualisera framgångsrika spel och utfall är en vanlig ritual bland NHL-stjärnorna för att öka självförtroendet och förbättra prestationen på isen.

Ovanliga vanor hos NHL-stjärnor

Engagera sig i egendomliga beteenden utanför isen, NHL-stjärnor uppvisar unika vanor som sätter dem isär från sina kollegor i ligan. Från att äta samma måltid innan varje match till att bära ett specifikt plagg, dessa spelare har några riktigt ovanliga ritualer.

Till exempel har vissa spelare vidskepelser kring sin utrustning, som att alltid ta på sig vänster skridsko först eller tejpa sitt klubbskaft i ett specifikt mönster. Andra har mer personliga vanor, såsom att lyssna på samma låt om och om igen eller bära en lyckobringande amulett i sin utrustningsväska.

Dessa vanor kan verka konstiga för utomstående, men för dessa idrottare ger de en känsla av trygghet och rutin i den högtrycksvärld som professionell ishockey innebär. Oavsett om det handlar om en specifik handskakning med en lagkamrat eller en för-match ritual som involverar jonglering, hjälper dessa unika vanor NHL-stjärnorna att mentalt förbereda sig för intensiteten i den kommande matchen.

Övertro för målvakter

Många målvakter i NHL har unika ritualer de följer innan varje match för att mentalt förbereda sig för utmaningarna de kommer att möta på isen. Som målvakt kan du finna dig själv engagerad i olika vidskepligheter för att hjälpa dig att känna dig självsäker och fokuserad under spelet. Här är några vanliga vidskepligheter som praktiseras av NHL-målvakter:

  1. Prata med målstolparna: Vissa målvakter tror på att ha en konversation med målstolparna innan matchen börjar, behandla dem som pålitliga allierade i den kommande matchen.

  2. Bära lyckliga kläder: Många målvakter har specifika klädesplagg eller utrustning som de tror bringar dem tur, vare sig det är en viss tröja, ett par strumpor eller till och med en lyckobringande amulett gömd i deras utrustningsväska.

  3. Rutinmässiga klubbslag: Målvakter knackar ofta med sin klubba i ett specifikt mönster på målstolparna eller tvärribban innan spelet börjar, skapar en rytmisk ritual som hjälper dem att fokusera.

  4. Äta samma förmatsmål: Vissa målvakter håller sig till en specifik måltid eller snack före varje match, tror att det kommer att bringa dem tur och optimal prestation på isen.

Inverkan på prestanda

Som en målvakt med vidskepligheter för målvakter kan dina förmatchritualer ha en betydande inverkan på din prestation på isen. När du håller fast vid dina vidskepligheter kan de ge en känsla av trygghet och rutin, vilket hjälper dig att fokusera och mentalt förbereda dig inför kommande match. Å andra sidan, om du inte kan genomföra dina ritualer, kan det leda till känslor av oro eller distraktion, vilket potentiellt påverkar din självförtroende och koncentration under spelet.

För att illustrera den mångfacetterade påverkan av förmatchritualer på prestation, överväg följande tabell som visar vidskepligheter och deras potentiella effekter:

Vidskeplighet Potentiell påverkan på prestanda
Prata med stolparna Höjer självförtroendet och kopplingen till nätet
Bära lyckosockor Ger en känsla av trygghet och bekantskap
Knacka i ribban Hjälper att visualisera positionering och dimensioner
Chanta en mantra Underlättar mental fokusering och förberedelse

Att förstå hur dessa ritualer påverkar ditt tankesätt och beredskap kan bidra till en mer konsekvent och självsäker prestation på isen.

Vanliga frågor

Inkorporerar NHL-spelare någonsin vidskepelse eller ritualer från andra sporter i sina förmatchsrutiner?

Att införliva vidskeplighet eller ritualer från andra sporter i förspelsrutiner är vanligt bland NHL-spelare. Du kan se idrottare som lånar metoder som visualisering eller meditation för att förbättra fokus och prestanda på isen.

Har det förekommit några fall där en spelares övertro eller ritual har orsakat konflikt med lagkamrater eller tränare?

Ibland kan en spelares vidskepelse skapa spänningar med lagkamrater eller tränare. Det är avgörande att hitta en balans mellan personliga rutiner och lagdynamik. Kommunikation är nyckeln för att navigera genom eventuella konflikter som uppstår.

Finns det några vidskepelser eller ritualer som NHL-spelare tror för med sig otur istället för tur?

Att undvika vissa vidskepligheter eller ritualer som spelare tror för med sig otur är vanligt i NHL. Spelare kan undvika att kliva på vissa logotyper eller bära viss utrustning innan en match för att undvika att drabba sig själva med otur.

Har NHL-spelare övertro eller ritualer som de endast följer under slutspelsmatcher eller viktiga matcher?

Under slutspelet eller viktiga matcher intensifierar NHL-spelare ofta sina vidskepligheter och ritualer. Från lyckosockor till specifika måltidsrutiner, dessa vanor hjälper till att fokusera och motivera spelare inför höginsatsspel. Att omfamna dessa övertygelser kan öka prestationen.

Hur anpassar NHL-spelare sina vidskepelser eller ritualer när de spelar i olika arenor eller på bortaplan?

När de spelar på olika arenor eller på bortaplan anpassar NHL-spelare sina vidskepelser genom att hitta nya rutiner som passar miljön. De kanske ändrar sina ritualer något men prioriterar fortfarande konsekvens för mental fokus.

Slutsats

Så nästa gång du ser din favorit NHL-spelare knacka med klubban mot isen eller ha på sig samma strumpor för varje match, kom ihåg att vidskepelse är en verklig del av deras förberedelser inför matchen.

Dessa udda ritualer kan verka konstiga för vissa, men för dessa idrottare ger de en känsla av trygghet och rutin innan de går ut på isen.

Vidskepelse har varit en långvarig tradition inom hockey och kommer fortsätta spela en roll i spelet under många år framöver.