Är tränarna dumma, fega eller lata? I SHL-poddens 77:e avsnitt utrycker Pär Albrandt sin frustration över att coacherna kastar bort dyrbar powerplaytid.
– De liksom bara: “Äh, vi skapade ändå ingenting”. Det är 20-25 sekunder som jag tycker väldigt ofta slängs bort. Båda femmorna kanske har fått en chans och inte gjort det bra, men det är ändå dem som ska vara inne när det är powerplay, säger ”Arla”.
I avsnitt 77 av Betssons “SHL-podden” gled diskussionen in på varför de bästa poängplockarna i ligan har ett så mycket lägre snitt än de bästa i NHL. En av poddens experter, Pär “Arla” Arlbrandt, hade en teori – tränarna kastar bort dyrbar powerplay-tid.
– Nästan alla lag har två stycken femmor som ska spela PP. Jag tycker att de sista 20-25 sekunderna ofta bara slängs bort av tränare. Säg att båda har varit inne och de har inte gått bra, det är tekning i anfallszon, då är det väldigt ofta som en tredje eller fjärdekedja kommer in, säger Arla och fortsätter sedan sitt resonemang:
– De liksom bara: “Äh, vi skapade ändå ingenting”. Det är 20-25 sekunder som jag tycker väldigt ofta slängs bort. Båda femmorna kanske har fått en chans och inte gjort det bra, men det är ändå dem som ska vara inne när det är powerplay.
Christian “Fimpen” Eklund är ingen spelare som är känd för att dirigera ett dödligt powerplay från tekningscirkeln, ändå visade det sig att han snittade runt 20 powerplaysekunder per match. Den gamle grindern har däremot en teori om varför tränarna tenderar att “kasta bort” de sista sekundrarna av ett powerplay.
– Det var ofta lättare för tränarna att komma in i bytena sen. Powerplaygrabbarna behöver inte alltid vara första- och andrafemman, utan det kan vara blandat. Då kunde det vara skönt att komma rätt i bytena och då var tredje- eller fjärdekedjan perfekta att stoppa in, säger Fimpen.
Han understryker dock att han håller med Arla om att det är en dålig taktik.
– Det är som du säger, dumt att kasta bort det. Vinst i tekningen och du har en åttondels powerplay kvar, säger han.
– Lyssna på avsnittet i iTunes
SHL-podden i sociala medier:
- Twitter: SHL-podden
- Facebook: SHL-bloggen
- Sajt: shlbloggen.se