Anmälningar för huvudtacklingar ökar i SHL trots strängare straff och upprepade fördömanden från klubbarna. Pär Arlbrandt menar att det låter annorlunda på insidan i klubbarna än i media.
– Jag har fortfarande aldrig varit i en klubb där tränaren eller sportchefen kommer in innan säsongen och verkligen säger “Grabbar, nu tänker vi oss verkligen för.” Utåt låter det mycket bra, men det måste komma från grunden. Inte bara floskler, säger Arlbrandt i senaste avsnittet av SHL-podden.
Igår publicerade Sportbladet en granskning som visade att utländska spelare är överrepresenterade i anmälningarna för huvudtacklingar. Diskussionen om huvudtacklingar och vad man kan göra för att komma åt det har återigen pågått flitigt i SHL den här säsongen där representanter för i stort sett alla klubbar gått ut och fördömt dem och upprepat att de jobbar för att få bukt med det. Pär Arlbrandt menar dock att det är ett spel för galleriet.
– Jag har fortfarande aldrig varit i en klubb där tränaren eller sportchefen kommer in innan säsongen och verkligen säger “Grabbar, nu tänker vi oss verkligen för. Om ni ser en motståndare som inte är beredd, sikta inte på huvudet, sikta inte på att sänk honom.” Utåt låter det mycket bra, att det inte är något man uppmuntrar. Det är klart att det inte är något man uppmuntrar men jag skulle vilja se ett tydligare ställningstagande internt. Det måste komma från grunden, inte bara floskler, säger han i senaste avsnittet av SHL-podden och fortsätter problematisera ämnet:
– I helgen la Sanny Lindström en gif på twitter där Joachim Rohdin har ett läge att sänka Patrik Norén men väljer att inte göra det så att han kommer förbi. I kommentarerna till inlägget är det övervägande att folk tycker att han gjorde fel: “Hur fan kan han släppa förbi honom där?” Det är också svårt, hur agerar du som tränare? Hade det varit SM-final och stått 1-1 så hade jag inte heller velat att han skulle låta honom gå förbi. Så det är en diskussion som borde tas. Det låter mycket utåt att vi måste få bort det men hur är det när man tar av de färgade glasögonen? Skulle man vilja att ens eget lags spelare gör som Rohdin gjorde?
Pro Hockeys chefredaktör Peter Sibner menar också att problemet sitter djupare än det ibland kan beskrivas.
– Den här kulturen är otroligt svår att förändra för att många spelare måste i princip missköta sin roll på isen om de ska kunna visa respekt hela tiden i alla situationer. Klubbarna kan inte bara gå ut i intervjuer och fördöma spelare som gjort dumma tacklingar utan måste även börja jobba in det i kulturen. “Hur ska vi spela? Vi ska inte hålla på såhär”. Man måste tala om det tydligt för spelare som har den utpräglade spelstilen, säger han.
Lyssna vidare på samtalet i det senaste avsnittet av SHL-podden:
– Lyssna på SHL-podden i iTunes
Twitter: @shlpodden
Facebook: SHL-bloggen
SHL-podden produceras av kommunikationsbyrån Med Vän.