Bortavinster dominerar: ”Hemmastödet är en faktor”

Hem » SHL Podcast » Bortavinster dominerar: ”Hemmastödet är en faktor”

Årets SHL-säsong spelas just nu inför tomma läktare, och än så länge talar statistiken sitt tydliga språk. 14 matcher har spelats, varav tio är bortasegrar. Det får SHL-poddens panel att reflektera över publikstödets betydelse.
– Som före detta spelare känner man ju absolut att det är tryggare att gå ut på hemmaplan med publik. Så enkelt är det, säger Pär ”Arla” Arlbrandt i avsnittet.

Efter 14 spelade matcher i årets SHL domineras statistiken av bortasegrar. Och enligt SHL-poddens panel är det framför allt två matcher som sticker ut – att Oskarshamn bortaslog Brynäs och att Brynäs två dagar senare besegrade Färjestad på bortais. Men är det ett bevis på hur viktigt publikstödet är eller är det för tidigt för att dra några slutsatser?

– Det är absolut för tidigt i SHL. Men jag lyssnade på en annan podd där de har gjort en grundlig genomgång sedan corona i alla stora fotbollsligor. Det var en ganska stor skillnad så absolut är ju hemmastödet en faktor. Och det tycker jag är så jäkla häftigt och en liten boost för supportrarna också kan jag känna. Som före detta spelare känner man ju absolut att det är tryggare att gå ut på hemmaplan med publik. Så enkelt är det, säger Pär Arlbrandt.

Christian ”Fimpen” Eklund håller med och tar upp söndagens möte mellan Djurgården och Frölunda som ett exempel. Där slutade matchen 2-0 till bortalaget.

– Den matchen med ett fullsatt Hovet som trycker på – då är det lätt att ta det där extraskäret, blocka det där skottet. Som Dicken (Dick Axelsson). Nu ska vi inte hålla på att gå in på speciella spelare, men han hade nog gjort en lite vassare match med publik. Han är ju en sån kille som kräver att det är publik där och eldar igång honom, säger Eklund.


Lyssna på SHL-podden i iTunes

Spela på SHL


Men det är inte bara DIF-forwarden som påverkas negativt. Enligt Eklund förlorar de flesta spelare på att stämningen innan nedsläpp och under matchmoment inte är densamma som med publik på läktarna. Arlbrandt håller med.

– Jag tror du är helt rätt ute. Största uppgiften/fördelen en publik har är att skapa momentum. Det uttjatade ordet, men det är ju precis det Fimpen säger. Sätter någon en tackling så kanske några i laget jublar nu, men jämför det med när 6 000 jublar. Du får energi och nästa femma kommer in och gör ett bra byte. Du får lite tjafs och du får med dig momentum, säger Arlbrandt.

Men det är inte bara spelarna och fansen som upplever en annorlunda säsong. Med utebliven publik har även coacherna fått en ny betydelse för laget, tror Eklund och Arlbrandt.

– Jag tror att coacherna har otroligt mycket större roll nu i att få igång spelarna. Om du jämför en Roger Rönnberg-ledarstil med en Roger Melin-stil en sån här säsong så tror jag att det är en jättefördel för Rönnberg-stilen. De har verkligen en helt annan uppgift nu, det är jag övertygad om, konstaterar Arlbrandt.