Fimpens budord: “Kämpa, var en bra lagkamrat och ha kul!”

Hem » SHL Podcast » Fimpens budord: “Kämpa, var en bra lagkamrat och ha kul!”

I det senaste avsnittet av Betssons podcast SHL-podden gästar Mårthen Bergman och Christian “Fimpen” Eklund av den tidigare SHL-, NHL- och landslagsforwarden Michael Holmqvist. Ett samtal som bland annat landar i ilska mot hur många föräldrar sätter press på sina idrottande barn.
– Du kan inte ringa och säga “hej, jag vill spela hockey och träna två gånger i veckan” utan att få svaret “nej, vi elitsatsar”, beskriver Fimpen i podden.

Efter att ha avslutat den egna karriären, med bland annat över 350 SHL-matcher och över 150 NHL-matcher, 2015 så har 39-årige Michael Holmqvist arbetet med Djurgårdens juniorhockey sedan 2016. Där är han idag assisterande tränare till Jörgen Bemström i klubbens J20-lag och i det senaste avsnittet av Betssons podcast SHL-podden gästar Holmqvist Mårthen Bergman och Christian “Fimpen” Eklund för att ge sin syn på vad som händer och vad som har hänt i svensk juniorhockey genom åren. Bland annat menar den tidigare VM- och JVM-spelaren att juniorhockeyn är förskonad från föräldrar som hetsar sina barn.

– Jag har inte märkt någonting av någon föräldrahets, men nu jobbar jag också på juniorsidan. Jag tror att det blir någon slags gräns där klubben tar över mer ansvar tillsammans med agenter, för de som har det. Även agenterna tycker att det är hur lugnt som helst, säger Holmqvist i podden.

Är det struligare i yngre åldrar?
– Jag har ingen erfarenhet av det, men om jag ska gissa så tror jag det.
– Det är det, avbryter “Fimpen” och fortsätter:
– Det är mycket galet. Om vi snackar om stress och juniorer så har du det där. Ungarna måste få ha kul också. När vi var små så var det alltid kul, men det var kul fram tills att man blev junior och då blev det på riktigt på något sätt. Nu är det “på riktigt” när de är tio år gamla. Du kan inte ens spela hockey på kul. Du kan inte ringa och säga “hej, jag vill spela hockey och träna två gånger i veckan” utan att få svaret “nej, vi elitsatsar”. Det är hemskt att det har blivit så. Det är ju allas fel, men framförallt vi vuxnas.

Holmqvist berättar vidare att på de 20 år som har gått sedan han själv var junior så har utvecklingen i klubbarna tagit enorma steg framåt, men att det samtidigt är riktigt tuffa år för de spelare som verkligen vill satsa på hockeyn.
– Om man ser till själva verksamheterna så är det en otrolig skillnad i proffsighet hos ledare och i hur du ska klara av den här mängden träning tillsammans med att du ska klara en tuff utbildning. Det blir nog inte så mycket tuffare än den här tiden som de här killarna går igenom nu. Det är en otrolig mängd träning och skola som de ska klara av på ett bra sätt. När jag och “Fimpen” spelade J18 så hade vi nog föräldratränare i Djurgården och jag har inget minne av att vi hade något hockeygym på morgnarna och så, säger han innan “Fimpen” fyller i:

– Jag tror att man har blivit bättre på att lämna över också när spelare går från ungdomshockeyn till juniorhockeyn så tar klubben över. Det sitter ju inte tio föräldrar på läktaren och glor under era träningar. De kommer inte ens in där, utan det är mer “nu får ni lita på oss”. Har de valt de här gymnasiet och det här laget så måste de lita på att klubben gör sitt jobb. Det går inte att ha en massa föräldrar som ringer hela tiden och lägger sig i. Det funkar inte.

“Fimpen” menar vidare att det finns tre viktiga budord som spelare behöver få lära sig från tidig ålder och sedan påminnas om hela vägen.
– Om du går av en match och frågar dig själv “har jag kämpat?”, “har jag varit en bra lagkamrat?” och “har jag haft kul?”. Kan de svara ja på de tre frågorna så har de gjort en jäkligt bra match. Det är enkelt och det är saker som de faktiskt kan påverka själva.

– Lyssna på avsnittet på iTunes

SHL-podden på sociala medier:

Twitter: @shlpodden

Facebook: SHL-bloggen

Sajt: www.shlbloggen.se

SHL-podden produceras av kommunikationsbyrån Med Vän.