I lördagens match mellan Malmö och Djurgården fick Malmös Marcus Sylvegård matchstraff och senare två matchers avstängning för att ha ropat ”horunge” till en Djurgårdsspelare.
– Att surra och försöka komma under skinnet på motståndarna är en del av spelet och kampen men att behöva använda sexistiska, homofoba eller rastistiska ord kan jag inte förstå, säger C Mores Björn Oldeen i senaste avsnittet av SHL-podden.
Många tycker att trashtalk är en del av hockeyn och idrotten i stort. Man ska få dissa, munhuggas och käfta. Men var går gränsen? Inför säsongen meddelade SHL klubbarna att de kommer att vara hårdare mot vissa typer av uttryck och i helgen kom det första straffet, Malmös Marcus Sylvegård fick matchstraff och två matchers avstängning efter att ha kallat en Djurgårdsspelare ”horunge”. Christian ”Fimpen” Eklund, som var känd för att vara en ”irriterande” spelare för motståndarna, tror det är helt rätt väg att gå att statuera exempel.
– Jag tycker det är grymt att han får straff, vi måste börja någonstans. Det är onödiga ord. Jag ser gärna att de käftar och munhugger med varandra, det är bara kul att se, jag var själv en sån som gillade att få spelare ur balans. Jag tycker det är härligt när det är lite hets men det får inte gå över gränsen, Det är onödigt, det går att göra så mycket bättre, säger Christian ”Fimpen” Eklund i senaste avsnittet av SHL-podden.
C Mores programledare och kommentator Björn Oldeen håller med.
– Att surra och försöka komma under skinnet på motståndarna är en del av spelet och kampen men att behöva använda sexistiska, homofoba eller rasistiska ord kan jag inte förstå. Jag ska inte kasta den första stenen, jag sa dumma saker när jag var ung men vi har ju lärt oss mer. Rasistiska tillmälen har försvunnit mycket från läktaren, det kan de här sakerna också göra.
Han understryker att händelsen i sig inte är det centrala utan de eventuella ringarna på vattnet.
– Det de ropade till varandra ska inte bara riktas mot Sylvegård. Det sas ju att Djurgårdsspelarna också sagt saker så det handlar inte om att pinpointa någon. Det handlar om klimatet runt omkring oss. Om du säger det till mig så tar inte jag åt mig för fem öre, du skulle aldrig få mig ur balans genom att säga det där. Det har noll effekt och är inte tufft. Men det handlar ju om de andra som är runtomkring. Om det till exempel är någon som är homosexuell så trycker det någonstans undan den personens rättigheter. Kan vi inte få bort det där? Kan inte alla fundera och lägga av med det? Man kan vara förbannad, förnedra och komma under skinnet men det går att göra på så många bra sätt ändå utan att använda de där orden. Vi borde hjälpas åt, det går att få bort, säger Oldeen.
– Det sägs mycket sånt där på isen men det kommer att försvinna. Det är bra att de satte ner foten. Nu fick Sylvegård bära hundhuvudet för hela ligan men jag tror det är bra, han får känna att han gör en bra grej genom att vara borta, menar ”Fimpen”.
Uppgifterna efter matchen var att Djurgårdsspelaren hade kallat Sylvegård för ”din långhåriga bögjävel”, något som inte domaren hörde. Hade de gjort det hade han sannolikt också fått matchstraff och blivit avstängd.
– Bort med ordet bara. Jag vet inte hur han sa det och som sagt, jag skulle inte ens ta illa vid mig. Varför skulle jag bry mig om ett skällsord? Vad spelar det för roll? Ens om jag var homosexuell eller om någon runt mig var det. Däremot skadar det så många andra runt om, om det legitimeras och är ok att säga. Speciellt unga människor som är på väg upp. Lägg av med det bara, säger Oldeen och får medhåll av ”Fimpen”:
– Det är ett problem i samhället i stort tycker jag, det används alldeles för hårda ord. Då är det grymt om de som är idoler till unga kan börja med att ta avstånd från det.
Lyssna på den fortsatta diskussionen i SHL-podden: